Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Kock

Vad gör en kock?

Du skapar upplevelser med mat. Men lika viktigt som tillagning och presentation är att du är duktig på planering. Du kan till exempel ha ansvar för att sätta samman en meny och planera inköp av de råvaror som krävs. Många kockar har också en arbetsledande roll.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på verksamhet. Inom kommun och landsting kan du till exempel arbeta på skola, storkök eller sjukhuskök. I ett storkök lagar du ett fåtal rätter i stora mängder.

Jag har aldrig ångrat mitt val att lära mig laga mat. Som duktig kock har du många olika jobb att välja på! Karolina Sparring, förskolekock

Karolina Sparring om att vara förskolekock

Utbildning

Grundutbildning till kock finns inom gymnasieskolans restaurang- och livsmedelsprogram som ger en yrkesexamen. Utbildningar på högskolenivå finns vid ett antal universitet och högskolor. Utbildningarna omfattar 120-180 högskolepoäng, 2-3 års heltidsstudier.

Jag får oerhört mycket positiv feedback från patienterna. Jag gör verkligen nytta och ger glädje till många, Angelica Möller måltidsvärd på Länssjukhuset i Kalmar.

Angelica Möller om att vara måltidsvärd

Framtidsutsikter

Efterfrågan på kockar har ökat kraftigt under de senaste åren. Särskilt eftertraktad är du som har specialkompetens inom exempelvis internationella kök eller mat med lågt glykemiskt index.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!