29 april 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

De vill jobba i vården för att göra skillnad

Ahmad Zghoul och Bismark Baah är 18 och 20 år gamla och studerar på vård- och omsorgsprogrammet på Kungsholmens västra gymnasium*. De är båda övertygade om att de vill jobba i vården efter studenten eftersom det är där de kan göra skillnad för andra människor.

Ahmad och Bismark

Vad vill ni göra efter studenten?

Ahmad: Mitt mål med att läsa programmet är att bli någon form av läkare. Jag är ganska säker på att jag vill bli tandläkare. För att kunna söka in till läkarlinjen sen så kommer jag att läsa till ett extra år med naturämnen efter att jag är klar med den här utbildningen.

Bismark: Jag gillar när det händer saker därför känner jag att jag vill jobba som ambulanssjukvårdare eller narkossjuksköterska. Den här utbildningen är en bra grund för mig för att förbereda mig för yrkeslivet.

Berätta om programmet?

Bismark: Det innehåller både praktiska och teoretiska moment. Vi får läsa olika inriktningar. Det finns de som vill läsa vidare senare på högskola efter gymnasiet och de har chansen att kunna specialisera sig redan på gymnasienivå. Jag har inriktat mig på akutsjukvård eftersom jag gärna vill bli narkossjuksköterska.

Ahmad: Vissa vill plugga vidare och andra inte. Man ska göra det man känner är rätt. Man behöver egentligen bara plugga tre år på gymnasiet så är man garanterad jobb efteråt. Det är ju jättebra!

Varför vill ni jobba i vården?

Bismark: För mig var det klart från början. Jag tycker om att ta hand om och hjälpa människor. När man jobbar inom vården är ingen dag den andra lik och det gör också att det blir spännande och varierande. Man lär sig också nya saker hela tiden. Många tror att jobb inom vården handlar om att torka bajs och så, men när man verkligen är ute i verksamheterna märker man att det inte alls är så. Jag har varit ute på praktik på äldreboende två gånger och det var jättekul och spännande! Både jag och Ahmad fick jobb efter praktiken och det är väldigt roligt och känns tryggt inför framtiden.

Ahmad: Samma för mig. Jag vill göra något viktigt och bra och hjälpa andra. Det är lätt att ha negativa bilder av vården eftersom det skrivs så mycket negativt om den. Innan jag gjorde min första praktik på ett äldreboende så tänkte jag till exempel att vem som helst kan hjälpa de äldre. Men när jag var där och fick se hur de arbetade och hur de till exempel använde tekniken för att lyfta de äldre från säng till stol – då förstod jag att man måste ha erfarenhet och mycket kunskap när man jobbar i äldreomsorgen. Om något går fel så kan man förlora en människa. Man tror att bara läkare räddar liv men det gör undersköterskor också.

*Vård- och omsorgsprogrammet är certifierat i Vård- och omsorgscollege Stockholm.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!