16 april 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Från undersköterska till samordnare

När Caroline var 17 började hon jobba som undersköterska inom äldreomsorgen. Efter tio år av utveckling inom yrket kände hon att det var dags att vidareutbilda sig till specialiserad undersköterska. Idag jobbar 28-åriga Caroline som samordnare inom hemtjänsten i Stockholms stad.

Caroline Nilsson samordnare i Stockholms stad

Caroline jobbade tidigare i Upplands-Bro kommun och det var hennes dåvarande chef som tipsade henne om att söka till yrkes- och vuxenutbildningen ”specialistutbildad undersköterska med inriktning äldrevård”.

– Det finns för få karriärmöjligheter för undersköterskor som inte vill vidareutbilda sig till sjuksköterskor. Jag kände att jag hade utvecklats så mycket jag kunnat göra under mina tio år som undersköterska inom äldreomsorgen. Trots det hade jag fortfarande behov och vilja att fortsätta lära mig nya saker. Därför blev jag så glad när jag hörde om utbildningen, säger Caroline.

I Carolines klass gick 33 undersköterskor och samordnare i åldrarna 26-60 och tillsammans hade de över 430 år av erfarenhet inom äldreomsorgen.

– Det som var så häftigt med utbildningen var att vi lärde oss så mycket av varandra tack vare all erfarenhet. Vi hade många intressanta diskussioner som utvecklade mig mycket.

Studierna ledde inte enbart till nytt jobb och ansvar som samordnare, utan även en rejäl löneökning.

I sitt jobb gör Caroline många olika saker.

– Det är ett väldigt flexibelt och utmanande jobb. Jag har till stor del en administrativ roll där jag är spindeln i nätet mellan vår chef, medarbetare, kunder, anhöriga och andra aktörer som sjukhus, rehabiliteringsteam och färdtjänst. Jag ser till att allt funkar och ser till att kunderna verkligen får de insatser de är beviljade. Jag jobbar högt och lågt skulle man kunna säga. Fattas det personal under en förmiddag går jag ut och jobbar tillsammans med undersköterskorna och andra dagar så jobbar jag enbart med att vara bollplank och handledare för omsorgspersonalen.

Något av det bästa med hennes jobb är att Caroline och hennes kollegor har väldigt roligt på jobbet, men framför allt att hemtjänsten är en spännande verksamhet där vad som helst kan hända från den ena timmen till den andra.

– Vi har ofta oerhört breda uppdrag som innefattar allt från att hjälpa en psykiskt sjuk 25-åring att duscha till att hålla en äldre människa i handen. Därför lär jag mig också nya saker varje dag. Det allra bästa är att jag känner mig behövd i mitt jobb och det är viktigt.

Specialistutbildad undersköterska med inriktning äldrevård (PDF, öppnas i nytt fönster)

Specialistutbildad undersköterska med inriktning arbetsledning inom social omsorg (PDF, öppnas i nytt fönster)

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!