8 april 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

"Jag drivs av att jag kan göra någons dag bättre"

20-åriga Julia Lundin från Vetlanda kammade hem ett guld i vård- och omsorgsgrenen under Yrkes-SM i maj 2014. I augusti flyger hon till Brasilien för att representera Sverige i VM.

Julia Lundin med skylt "Jag har Sveriges Viktigaste Jobb"

Berätta om Yrkes-SM!

Under Yrkes-SM tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30-40-tal yrken. Jag tävlade för min skola Njudungsgymnasiet i vård- och omsorgsgrenen. Tävlingsmomenten i min gren bestod av praktiska moment där jag på scenen bland annat fick visa hur jag bemöter och tar hand om patienter med olika sjukdomar eller skador.

Jag har läst igenom juryns bedömningar i efterhand och där har de skrivit att jag höll en otroligt hög nivå i alla delar, vilket gjorde att jag vann. Jag är så stolt och det är häftigt att kunna säga att jag är bäst i Sverige!

Läs mer om Yrkes-SM

Vad händer härnäst?

Mellan 11-16 augusti är det dags för VM i Brasilien där jag tävlar mot 16 andra länder. Tävlingsmomenten kommer vara upplagda på ungefär samma sätt som under SM där jag får olika fall och ska lösa dem på bästa sätt. Vi som tävlar kommer att betygsättas mycket utifrån vår kommunikation och dialog med patienterna. Hur tydliga vi är, om vi kan lugna personen när hen är orolig och hur väl vi kan förklara för patienten varför vi behandlar på ett visst sätt.

Hur förbereder du dig?

Jag har en tränare som jag träffar en gång i veckan för att gå igenom och öva på praktiska moment och så läser jag teori för att kunna alla detaljer om olika sjukdomar. Det är mycket att tänka på under tävlingen och den största utmaningen blir att hålla mig lugn och komma ihåg alla delar.

Vad gör du nu?

Jag jobbar på Ljungby lasaretts akutmottagning sedan augusti, vilket är fantastiskt med tanke på att jag gick ut vård- och omsorgsprogrammet i juni. Jag trodde inte att jag skulle få jobb så snabbt så jag blev jätteförvånad när jag blev kallad till intervju för det här jobbet. Det känns häftigt att gå direkt från skolan till ett riktigt jobb!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa och roligaste är att jag träffar så många människor varje dag och att jag är en viktig del i att få dem att må bättre. Ingen människa vill hamna på akutmottagning på grund av skada eller sjukdom så jag försöker se till att varje person får det lilla extra i form av vård och omtanke. Jag vill bli ihågkommen för det bra jobb jag gör och genom att få människor att känna sig sedda. Jag drivs hela tiden av att jag kan göra någons dag bättre.

Det är så tråkigt att jobbet som undersköterska anses vara ett jobb man nöjer sig med för att man måste och många frågar mig när jag ska läsa på universitet eller högskola. Varför förväntas jag läsa vidare för att bli något annat när jag redan studerat i tre år för att bli undersköterska? Det är inte så att jag bara nöjer mig – jag vill verkligen vara här.

Läs mer

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!