12 mars 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Jag stärker äldre personer

Joel Lidskog är 28 år gammal och har jobbat som sjukgymnast inom hemsjukvården i Uppsala kommun i drygt ett år. För honom är det viktigaste med jobbet att de människor han besöker får det stöd och verktyg som de behöver för att kunna leva livet fullt ut.

Joel Lidskog sjukgymnast

Berätta vad du gör i ditt jobb!

Jag gör hembesök till de som är inskrivna i kommunens hemsjukvård. Främst är det personer som är över 80 år gamla, men ibland händer det att även 25-åringar behöver hjälp av mig. Jag hjälper dem att lindra smärta, förbättra balans eller styrka genom träningsscheman och övningar eller förser dem med hjälpmedel som kryckkäppar och rullatorer. 

Vad är roligast med ditt jobb?

En skön sak med mitt jobb är att det är väldigt självständigt och fritt. Jobbet är också väldigt socialt eftersom jag träffar många människor varje vecka.

Hur har du utbildat dig?

Jag har pluggat 3-åriga sjukgymnastutbildningen på Uppsala universitet med inriktning mot geriatrik (vård av äldre). Det bästa med att vara sjukgymnast är att du alltid kan utvecklas i din yrkesroll tack vare att det finns många olika specialistutbildningar.

Vad var det som gjorde dig intresserad av yrket?

För några år sedan var jag med om en trafikolycka och skadade mig rejält. Inte nog med att jag blev liggande på sjukhus de första 3 månaderna efter olyckan – jag genomgick även rehabilitering i 2,5 år för att kunna komma tillbaka till ett normalt liv igen. Jag tänkte att jag skulle fortsätta jobba som snickare, som jag då hade gjort under några år, men så träffade jag en sjukgymnast under rehabiliteringen som inspirerade mig att söka till sjukgymnastutbildningen. Så det gjorde jag, och kom in!

Vad vill du säga till den som vill utbilda sig till sjukgymnast?

Jobbet som sjukgymnast är väldigt roligt, utmanande och givande. Du får göra många olika saker och du har möjlighet att både kunna en del av allt eller bli specialist på ett fåtal områden.

Varför är sjukgymnast ett av Sveriges viktigaste jobb?

För att jag kan få människor att må bättre med rätt stöd och verktyg. Jag får de äldre att klara vardagen på egen hand.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!