23 december 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Julen firas på Annagården i Västervik

Undersköterskan Azra Mahmutovic jobbar på korttidsboendet Annagården under julen för att ge äldre i Västervik bra vård och sällskap.

Azra Mahmutovic

– Jag älskar att jobba under julen för att det är så mysigt. På julafton äter vi en lång, trivsam frukost där vi sitter tillsammans länge. Vi lyssnar på musik och pratar med de boende om gamla minnen. Sedan har vi en julklappslek där vi lottar om julklappar som vi i personalen har köpt, berättar Azra Mahmutovic.

Efter frukosten åker några av de äldre hem till sina familjer och några stannar kvar på Annagården. När anhöriga till de äldre kommer på besök brukar de äta julbord tillsammans.

– Jag vill alltid jobba på julafton för att det är så bra stämning i hela huset. Alla som inte mår bra i vanliga fall mår mycket bättre på julafton, säger Azra Mahmutovic.

Azra Mahumotovic berättar om ett tillfälle som berörde henne mycket.

– Hos oss bor en dement man som är svår att få kontakt med på grund av att han är väldigt nedstämd. Han brukar alltid sitta tyst i en fåtölj och vill vara ensam. Vi ser honom sällan le, men när vi tände lamporna i julgranen så hände något. Han tittade upp på granen och för första gången på länge så log han. Det märktes att han verkligen visste att det var jul och att det gjorde honom glad.

Azra Mahmutovic trivs väldigt bra på sitt jobb.

– Vi är en familj. Eftersom vi i personalen har väldigt fina och nära relationer till de äldre och jag känner att det jag gör är meningsfullt så fyller jag faktiskt på mina batterier när jag är på jobbet. Jag känner mig verkligen behövd och det gör mitt jobb meningsfullt.

Den ofta ensidigt negativa bilden av hur det är att jobba i vården tycker Azra Mahmutovic är orättvis.

– Bilden som målas upp i media stämmer inte överens med verkligheten. Att jobba inom vården kan ge så mycket mer än något annat jobb. Här finns möjligheten att verkligen göra skillnad.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!