10 december 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Nobeldagen firas på Älvkvarnsskolan

För att öka kunskapen om Alfred Nobel och ta fasta på barnens kreativitet firas Nobeldagen på Älvkvarnsskolan i Sundbyberg.

Christine Lundén

På Älvkvarnsskolan finns en tradition sedan några år att uppmärksamma och fira Nobeldagen. Det är ämneslaget i NO som har haft ansvaret för att ta fram ett program för vad skolans årskurser ska arbeta med under dagen och barn från förskoleklass till årskurs nio deltar i olika aktiviteter.

– Det är en speciell dag för oss. I matsalen serveras extra god mat denna dag och de som vill klär upp sig lite extra festligt. I hemkunskapen lagar eleverna i årskurs sju trerätters-middag som de serverar till andra elever och de ha förstås dukat extra fint, säger Christine Lundén, klasslärare i årskurs tre och en av initiativtagarna till årets Nobelfirande på skolan.

Under dagen kommer Christines elever i trean att se en film om Alfred Nobels liv och prata om de olika priserna som finns. Eleverna har också fått i uppgift att skriva dikter inspirerade av Alfred Nobel och priserna.

Nobelpris i litteratur

Älvkvarnsskolans Nobelpris i litteratur 2015.

– Vi har också en uppfinnar-verkstad där eleverna i grupper ska få komma på en uppfinning som de först ska göra en ritning av och sedan konstruera. Efter ska de utvärdera och se om uppfinningen blev som de hade tänkt sig, säger Christine Lundén.

Nobelfirandet på Älvkvarnsskolan avslutas med en högtidlig prisutdelning då skolans Nobelpris i Litteratur och Teknik delas ut.

– Hela dagen handlar om kunskap, uppfinningsrikedom och kreativitet. Det är fantastiskt att se när eleverna utvecklas och lär sig nya saker, säger Christine Lundén.

uppfinning åk 3

Roboten rostborr, underhållningsroboten Ching-Shong och den ultimata fruktskålen är några av elevernas uppfinningar.

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!