22 maj 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

Räddningschefen är en av framtidens kvinnliga ledare

Som 22-åring fick hon sitt första jobb inom räddningstjänsten och där blev hon kvar. Idag är Ida Texell 35 år och jobbar som förbundsdirektör och räddningschef för Brandkåren i Attunda. Nyligen hamnade hon på topplacering i listan över Framtidens kvinnliga ledare.

Ida Texell

När Sveriges chefsorganisation Ledarna listade landets 75 främsta unga kvinnliga ledare kom Ida Texell på plats 10 och var en av två kvinnor som nominerats i offentlig verksamhet på listan.

– Det betyder mycket för mig att bli utsedd till en av framtidens kvinnliga ledare. Offentlig verksamhet behöver idag och i framtiden goda ledare med passion och mod. Utan förebilder kommer nästa generation av ambitiösa kvinnor söka sig till andra branscher, säger Ida.

Det som hamnar högt upp på listan över kriterier som unga letar efter hos arbetsgivare och jobb idag är bland annat utvecklings- och karriärmöjligheter, trevliga kollegor och meningsfulla arbetsuppgifter. Ida menar att allt det finns hos Brandkåren i Attunda.

– Här finns möjligheter att utvecklas och göra karriär. Här finns också schyssta villkor och fina medarbetare. Vi har dessutom jobbat ganska hårt för att göra vår bransch mer jämställd. År 1997 jobbade inte en enda kvinna i svensk räddningstjänst men idag ser det annorlunda ut. Bara hos oss i Attunda är 27 av 270 medarbetare kvinnor.

Som räddningschef och förbundsdirektör är hennes jobb att leda verksamhet och medarbetarna i deras dagliga arbete och att se till att personalen har rätt förutsättningar för att kunna leverera bästa möjliga service till verksamhetens kunder - kommuninvånarna.

– Att skapa resultat och utveckla samhällets förmåga att hantera olyckor är en viktig drivkraft för mig. Den bästa olyckan är den som inte sker! Men då den sker ska svensk räddningstjänst leverera ett professionellt och värdebaserat omhändertagande, och det är mitt jobb att se till att vi levererar med hög standard. I mitt uppdrag ingår också att lyssna till vad kommuninvånarna förväntar sig av oss och om de är nöjda med den service som vi ger.

På frågan vad Ida är mest stolt över i sitt jobb svarar hon snabbt och tveklöst.

– Mina kollegor, arbetet vi utför som gör skillnad för andra människor varje dag. Jag tror på människor omkring mig - det är de som varje dag skapar skillnad genom att göra sitt bästa. En organisations förmåga att leverera goda resultat kommer från medarbetarna, deras olikheter och deras ansvarstagande.

Idas bästa karriärtips

  • Ge av dig själv med energi och passion. Det smittar av sig
  • Ta ingen skit! Stå upp för dig själv och tro på det du gör.
  • Var positiv, snäll och stå upp för andra. När du tittar tillbaka på vad du gjorde för några år sedan vill du kunna känna att du var en bra person och var fin med din omgivning. Genom att vara en bra medmänniska kommer du väldigt långt. Ledarskap för mig är inte bara vad du säger eller gör, det är hur du får människor att känna sig.

Läs mer

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!