8 april 2015
Prenumerera på Sveriges Viktigaste Jobb

”Vi ser möjligheter, inte hinder”

På äldreboendet Ärlinghem i Sigtuna kommun har man tagit fasta på ordet individanpassning. Här är det de boende som står i fokus och om hinder dyker upp för personalen ser de det som möjligheter att tänka nytt.

Rullator-marathon, husdjurens dag, hantverksarbete, pyjamaspartyn, pubkvällar och motorträffar – listan kan göras lång över olika aktiviteter som arrangeras på Ärlinghem för att ge de boende något speciellt i vardagen.

– Vi försöker se till att hålla koll på vad som händer i omvärlden. Det ger oss nya idéer och tillfällen att arrangera något speciellt för de boende. När det var OS arrangerade vi exempelvis ett eget mini-OS med rullator-marathon och medaljutdelning, vilket var jätteuppskattat bland de äldre, säger Elin Kallström, verksamhetschef på Ärlinghem Väst.

Verksamhetscheferna Elin och Anna understryker att det mest grundläggande och viktigaste är att de äldre får den vård och omsorg som de behöver men att aktiviteter utöver de vanliga ger det lilla extra – både för de äldre och medarbetare.

– Det märks bland våra duktiga medarbetare att jobbet blir roligare när de får vara kreativa och utrymme att göra det lilla extra för att de boende ska må ännu bättre, säger Anna Svensson Walther, verksamhetschef Ärlinghem Öst.

Ett av de mest uppskattade arrangemangen bland de äldre var husdjurens dag.

– När vi hade husdjurens dag fick vi besök av Jonas Wahlström från Skansen och många barn från förskolor och skolor i kommunen. De äldre och barnen fick känna och titta på olika exotiska djur som Jonas hade tagit med sig men det mest uppskattade bland de äldre var inte djuren utan att så många barn kom. En kvinna beskrev barnens besök med orden: ”Det är som en hälsning från livet”. Eftersom det blev så uppskattat har vi barnen och samarbeten över förvaltningsgränserna i åtanke när vi arrangerar nästa aktivitet.

Anna Walther träffar Jonas Wahlströms spindel

Anna Walther, verksamhetschef Ärlinghem Öst, fick träffa Jonas Wahlströms fågelspindel. Foto: Sigtuna kommun

Trots att verksamheten inte har något extra tillskott av pengar är äldreboendet utrustat med bland annat ett spa-rum, frisörsalong, mysrum med massagestol, höns ute på gården och exotiska fåglar som kvittrar i samlingssalen.

– Det handlar om att vi ser möjligheter istället för hinder. Vill de äldre ha en frisörsalong på plats eller att vi ser ett behov av det så får vi försöka ordna det. Till exempel har vi köpt frisörstolen och annan inredning på blocket för en väldigt liten summa. Det går bara man vill!

Lisa och Märta äter våfflor på Ärlinghem

Lisa och Märta trivs på Ärlinghem

Elin och Anna är överens om att de kommer fortsätta inspirera alla medarbetare att vara kreativa och arrangera fler aktiviteter för de äldre.

– Det finns alltid en anledning till fest. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad vi kan åstadkomma.

Två av de boende, Lisa och Märta, trivs väldigt bra på Ärlinghem.

– Vi har aldrig hört någon säga att de inte trivs här. Det är roligt att det arrangeras aktiviteter så att det händer saker.


Läs mer

Tipsa:


User information

Captcha *

Tack för att du hjälper oss!